IT-Fiks

Laadpalen


Een oplaadpunt (of laadpunt) voorziet een elektrisch voertuig zoals een boot, fiets of een auto van elektrische energie door de accu op te laden. Oplaadpunten kunnen als groep zijn opgenomen in een laadpaal.

Een oplaadpunt bestaat uit een elektrische aansluiting met een stekker om aan het voertuig te koppelen.
Openbare laadpunten werken met een laadpas waarmee je contactloos het laden start, stopt en betaalt.
In Nederland zijn circa twaalf laadpasleveranciers, waarvan vier groene energie leveren.

Auto

Alle plug-ins of stekkerauto's kunnen of moeten gebruikmaken van oplaadpunten.
Thuis opladen van de auto gaat met circa 3,3 kW en dat geeft een oplaadtijd van 7 à 8 uur. Dat past goed in een nachtelijke oplaadbeurt (daltarief).
Openbare laadpalen leveren vaak krachtstroom en kunnen dan laden met 11 kW, 22 kW of soms zelfs 44 kW. Bij een openbaar oplaadpunt duurt het opladen ongeveer twee tot vier uur, bij een snellaadstation ongeveer een half uur.

De gebruikelijkste locaties voor oplaadpunten voor elektrische auto's zijn thuis en op het werk.
Voor openbare oplaadpalen zijn dat parkeerplaatsen langs snelwegen, in parkeergarages en bij winkels.
Daarnaast zijn er semi-openbare oplaadpunten voor bezoekers van bedrijven, ziekenhuizen, winkels enz.

Voor auto's is met verkeersborden aangegeven of de bijbehorende parkeerplaatsen wel of niet exclusief voor het laden van elektrische voertuigen bestemd zijn.

Naast de bestaande laadpalen met stekkers, wordt er geëxperimenteerd met een techniek om elektrische auto's draadloos op te laden met een laadplaat in de grond.

Fiets en scooter

Oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters kan men thuis vinden, maar ook in de buurt van winkels, bijvoorbeeld de fietstasoplaadpunten. Een fiets wordt opgeladen met een standaard-wandcontactdoos met een 230 volt-aansluiting en een oplader met een aansluiting naar de accu.

Boot

In havens zijn steeds meer ligplaatsen voorzien van walstroom zodat aangemeerde boten elektriciteit van het vaste net kunnen betrekken. Dit geeft voldoende capaciteit om elektrische fluisterboten te kunnen opladen.
Op sommige plaatsen worden deze walstroomaansluitingen opgewaardeerd naar krachtstroom waardoor ook elektrische rondvaartboten en hybride cruises opgeladen kunnen worden.

Laadmethoden

Er zijn verschillende laadmethoden die worden aangeduid met een mode.

  • Mode 1 is het onbegrensd laden via een standaard 230-volt-stopcontact. Een dergelijke laadmethode werkt zonder stroombegrenzer en wordt daardoor voor grotere voertuigen nauwelijks toegepast.
  • Mode 2 is het laden via een standaard 230-volt-stopcontact maar met gebruik van aan de kabel ingebouwde stroombegrenzer.
  • Mode 3 is gedoseerd laden waarbij er communicatie is tussen het oplaadpunt en het voertuig over het juiste vermogen.
  • Mode 4 is het laden met gelijkstroom. De omvorming van wisselspanning naar gelijkstroom vindt plaats in het laadpunt zelf. Dit wordt toegepast voor snelladen.


Thuislader

Een thuislader is een oplaadpunt voor een enkel voertuig voor thuisgebruik of bij een kantoor.
Een thuislader is een klein kastje dat gemonteerd kan worden tegen een muur of aan een paal. De stroom wordt afgenomen van de groepenkast en het maximale vermogen is hierdoor afhankelijk van de daarin toegepaste zekering. Er zijn typen die met een knop en die met een pasje aan en uitgeschakeld kunnen worden.
De vermogens variëren van 3,7 tot 22 kW.
Het is ook mogelijk een grote laadpaal te plaatsen, ook zijn er grote stopcontacten die aan een muur bevestigd kunnen worden.

Openbare laadpaal

Een openbare laadpaal voor auto's is voorzien van een of meerdere stopcontacten en wordt doorgaans geplaatst bij openbare parkeervoorzieningen.

In heel Europa zijn ze voorzien van een Mennekes-type-2-contactpunt.