IT-Fiks

Zonnepanelen én -collectoren

Met een PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar ook de woning en het tapwater wordt ermee verwarmd door middel van een warmtepomp.
Het dak krijgt dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden.

Wat is het verschil tussen PV-panelen en PVT-panelen?

Zo op het oog is er geen verschil.
Met zonnepanelen (PV-panelen) kun je echter alleen elektriciteit opwekken.
Een PVT-paneel heeft daarnaast nog een extra functie: er is een collector achter het PV-paneel geplaatst die warmte onttrekt uit het zonnepaneel én de buitenlucht.

Deze collectoren, waarin een mengsel van water en glycol stroomt, dienen als bron voor de warmtepomp, die de warmte vervolgens omzet in warmte voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming in het boilervat.
Het PVT-paneel is daarmee een zonnepaneel en zonnecollector in één.

Toepassing in nieuwbouwwoningen.

Nieuwbouwwoningen hebben geen gas-aansluiting, waardoor de warmtevoorziening met behulp van een All Electric systeem wordt gerealiseerd.

Het systeem bestaat uit PVT-panelen, extra zonnepanelen om aan de energievraag te voldoen, een omvormer, een warmtepomp en een boilervat.

Toepassing in bestaande woningen.

Bij bestaande woningen, die nog niet geschikt zijn om van het gas af te gaan, is er een goede tussenoplossing: een Hybride systeem.

De hybride oplossing bestaat net als het All Electric systeem uit PVT-panelen, (eventueel) aangevuld met reguliere zonnepanelen, een omvormer, een warmtepomp en een boilervat.
Het grootste verschil met All Electric is dat een hybride systeem samenwerkt met een CV-ketel. Bij een hybride oplossing neemt de CV-ketel de verwarming op de koudste dagen over van de warmtepomp.
Het boilervat wordt gebruikt voor warm tapwater, dat via de CV-ketel indien nodig nog bij-verwarmd wordt. De CV-ketel zorgt verder voor verwarming van de woning.